sreda, 28. januar 2009

Izvor čaja


Legende o izvoru čaja se prenašajo iz generacije v generacijo. Ena od teh zgodb datirana v leto 2700 pred našim štetjem, opisuje kako so čajni listi po nesreči padli v lonec vrele vode kitajskemu zeliščarju. Voda je imela okus po teh divjih lističih, in zeliščarju po imenu Shen Nung je bil okus tega napitka tako všeč, da ga je predstavil svojemu ljudstvu ter jim naročil naj ga pijejo in uživajo, imenoval ga je tay oziroma čaj .


Druga zgodba razlaga kako je indijski menih, Bodhidharma, odplul na Kitajsko ter se posvetil 9 letni meditaciji. Med to izkušnji je postal zelo zaspan, za kratek čas je zaprl oči. V trenutku je vzel nož in si odrezal veke. Tam kjer so veke padle na tla je zrasel čajni grm. In tako je rastlin našla svoj dom pri Budističnih menihih, ki so jo uporabljali med dolgimi meditacijami, da so lahko ostali budni in pozorni.

Obstaja še mnogo drugih zgodb o izvoru čaja in kako je našel pot v naše skodelice. Ampak čudovito dejstvo je da mi nismo odkrili čaja, "tu", "cha" ali "tay", ampak je on odkril nas skozi našo odprtost in voljnost da vzamemo njegove čudovite darove. Ni važno ali ga je odkril Budistični menih, vladar, zeliščar ali navadni kmet tistega časa, čaj je bil in še vedno je uporabljen za nego telesa in dvigovanje duha. Nežni okusi in zdravilne lastnosti te čudovite rastline so čaj naredile za drugo najbolj popularno pijačo na svetu takoj za vodo. Kitajska je užival v čaju stoletja preden je bil predstavljen zunanjemu svetu. V Evropo je čaj prišel skozi Portugalsko postojanko v Macau (kitajska provinca),v Ameriko pa je prišel z prvimi britanskimi naseljenci. Sedaj v 21 stoletju v čaju uživajo tudi v najbolj odmaknjenih kotičkih sveta.

Kljub temu da se čaj uživa po vsem svetu, se ga proizvaja le v nekaterih delih sveta kjer je klima in zemlja idealna za pridelavo. Glavne pridelovalke čaja so Kitajska, Japonska, Indija,Tajvan, Šrilanka. Kitajska in Japonska proizvajata nekatera najboljše zelene čaje. Tajvan ima nekatere najboljše Oolong čaje. Indija in Šrilanka pa sta znani po svojih črnih čajih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar