sreda, 28. januar 2009

Vrste čaja

vsebujejo zelo malo kofeina, čaj ima nežno barvo in okus. Beli čaji potrebujejo od vseh čajev najmanj predelave; vsebujejo največ antioksidantnih lastnosti med vsemi čaji, prav tako pa vsebujejo zelo malo taninov.

· Zeleni čaj vsebujejo le 5-10% kofeina v primerjavi z enako količino kave. Zeleni čaj ima prav tako visoko vsebnost antioksidantov, ki prečistijo telo strupov, izboljšajo delovanje imunskega sistema in pomagajo preprečiti raka. Prav tako znižajo krvni pritisk in ga pomagajo regulirati. Zeleni čaj moramo kuhati pri veliko nižji temperaturi kot je vrelišče, idelano je 70°C.

· Oolong čaj je delno fermentirani čaj; bolj kot zeleni a manj kot črni čaj. Vsebuje 15% količine kofeina v primerjavi z enako količino kave. Oolong čaj je zelo priljubljen na Kitajskem-zelo pogosto bomo z njim postreženi v kitajskih restavracijah. Oolong čaj pomaga pri zmanjševanju teže z povečanjem delovanja metabolizma in prebave.

· Črni čaj je čaj s katerim so ljudje najbolj seznanjeni . Je fermentiran. Pomaga telesu pri preprečevanju vstopa holesterola v ožilje in s tem pomaga preprečevati srčne bolezni. Črni čaj vsebuje 20% kofeina v primerjavi z enako količino kave.

· Rooibos čaj raste v Južni Afriki in je narejen iz južno-afriškega rdečega grma, ki ima višje vrednosti antioksidantov kot zeleni čaj, ne vsebuje pa kofeina. Bogat z vitamini in naravnimi minerali pomaga telesu pri prebavnih težavah.

· Zeliščni čaj ne vsebuje listov iz rastline Camellia. Čaji jih kličemo samo za to, ker je postopek priprave identičen. Zeliščni čaj so samo čista zelišča, rože in sadja. Zdravilne lastnosti variirajo od čaja do čaja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar