sreda, 28. januar 2009

Priprava zelenega in belega čaja


Ko pripravljate zeleni ali beli čaj vedno uporabite hladno vodo. Vodo zavrite nato ji dovolite da se ohladi na približno 75°C preden z njo prelijete čajne liste. Vrela voda ponavadi potrebuje 30-60 sekund da se ohladi na primerno temperaturo. Nikoli ne uporabite vrele vode za pripravo belega ali zelenega čaja. Voda bo pri tej temperaturi "skuhala" čajne liste in uničila čaj, tako pripravljen čaj bo imel grenak okus. Približno 70°C je idealna temperatura za zelene čaje, beli čaji pa imajo najboljši okus pri temperaturi 85°C.

Količina čajnih lističev ki jih potrebujete za vrček ali skodelico je manj kot bi marsikdo pričakoval. Uporabite približno 2g čaja na skodelico za popoln čaj (1 čajno žličko čajnih lističev za 1,5-2dl čaja). Čajne lističe lahko uporabite večkrat.

Posodo v kateri boste kuhali čaj splaknite s toplo vodo. Nato odmerite čajne lističe. Če želite zmanjšati vsebnost kofeina v čaju prelijte čajne lističe z vročo vodo, ravno toliko da jih prekrije. Nato pustite čaj stati za približno 20s, odlijte vodo. Sedaj prelijte čaj z dovolj vroče vode da naredite popolno skodelico čaja, nato pustite da se namaka.

Zeleni čaj
naj se namaka 1-2 minuti.

Beli čaj naj se namaka 4-15 minut.

Sedaj poskusite čaj. Pri belem čaju je vonj skoraj tako pomemben kot okus. Če okus čaja ni po vašem okusu, prilagodite čas namakanja. Čas namakanja je drugačen za vsako osebo, prilagodite ga svojemu okusu. Lističe zelenega čaja lahko ponovno uporabimo za drugo in tretje namakanje. Če boste lističe uporabili tudi za drugo in tretje namakanje, vam predlagamo da prvo skodelico namakate 90 sekund, drugo in tretjo pa 1 minuto. Lahko namakate tudi 2-2-2 (dve minuti za vsako skodelico) ali 1-1-1 (ena minuta za vsako skodelico). Nekatere čaje lahko namakate tudi manj kot minuto.

Ko enkrat prelijte čajne lističe z vodo se bodo ti začeli odvijati. Ker imajo nekateri čaji gostejšo sestavo kot drugi, boste morali eksperimentirati z količino čaja ki ga daste v skodelico in časom namakanja.

Če čajne lističe pustite predolgo v vodi se bodo ti prekuhali kar lahko ustvari grenak okus.

Ni komentarjev:

Objavite komentar