sreda, 28. januar 2009

Tein


Tein kot so ga klicali v tistih časih je bil odkrit v čaju leta 1827. Kasneje se je izkazalo da je "tein" identičen kofeinu v kavi, tako sej izraz "tein" nehal uporabljati.

Največji mit o vsebnosti kofeina v kavi in čaju je da čaj vsebuje več kofeina kot kava. To je sicer res če merimo čaj in kavo v suhi obliki, je pa napačno če primerjamo skuhano kavo ali čaj.

Vsebnost kofeina v kavi ali čaju je odvisna od številnih faktorjev, vključno z načinom priprave in časom kuhanja. Dalj časa ko se čajni lističe pusti fermentirati, večja je vsebnost kofeina v čaju. Zato poročila o vsebnosti kofeina tako variirajo.

Črni čaj ki se namaka v vodi 5 minut spusti v vodo približno 30 miligramov kofeina. Skodelica Oolong čaja vsebuje približno 25 miligramov, zeleni čaj 15 miligramov, beli čaj pa 10 miligramov kofeina. Imejte v mislih da čajne vrečke vsebujejo zlomljene liste manjše velikosti, zato iz njih narejen čaj vsebuje več kofeina, kot čaj narejen iz čajnih lističev. To prav tako drži za čaje ki imajo zelo fine lističe. Če primerjamo to z kavo: enak volumen kave vsebuje vsaj 80 miligramov kofeina kar je več kot dvakrat več kot najmočnejši čaji. Pravzaprav vsebuje Coca Cola več kofeina kot povprečen črn čaj, približno 45 miligramov.

Ta poživljajoč učinek ki ga dobimo s čajem je velik razlog za njegovo popularnost. To lahko pripišemo dejstvu, da je kofein v čaju topljiv v vodi, zaradi česar ga naše telo lažje prebavi(veliko lažje kot kofein v kavi). Čaj nam zaradi tega prinese hiter občutek olajšanja in sproščenosti. Na drugi strani pa kofein v kavi ni topljiv vodi, zaradi česar ostane v telesu dlje in vas drži pokonci še dolgo v noč, tudi učinek sproščanja ni tako velik.

V Združenih Državah je bilo sproženih veliko debat o možnih nevarnostih kofeina. Učinek kofeina močno variira od osebe do osebe. Pogosta napaka je, da ljudje ki so zelo občutljivi na čaj kupijo tako imenovani brezkofeinski čaj, dejstvo je da čaj ki so mu odstranili kofein še vedno vsebuje 5-10 miligramov kofeina na skodelico.

Obstajat dve metodi kako izvabiti kofein iz čaja, vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi. Prva se poslužuje kemikalije imenovane "ethyl", kemična raztopina ki jo prelijemo čez liste. Ko potuje skozi čajne liste, veže nase kofein. Ta metoda je cenena, vendar ni v celoti znano kako varna je (majhni sledovi kemikalij lahko ostanejo v čaju). Pri drugi metodi, so čajni lističi v velikih posodah segreti pod pritiskom, nakar v posode vbrizgajo ogljikov dioksid. Kljub temu da je ta metoda dražja, ne uporablja škodljivih kemikalij in je zato prijaznejša naravi in človeku.

Obstaja pa preprosta metoda, da si naredite svoj brezkofeinski čaj. Preprosto si skuhajte čaj, pustite liste da se namakajo približno 30 sekund. Potem zlijte nastali čaj proč in lističe ponovno prelijte z vodo. Vsebnost kofeina se s tem močno zmanjša, pravzaprav je nižja kot pri kateremkoli komercialnem brezkofeinskem čaju.

Da bi popolnoma izločili kofein pa je potrebno piti zeliščne čaje. Vsi pravi čaji prihajajo iz iste rastline Camellia sinensis, ta rastlina vsebuje kofein. Zeliščni čaji kot na primer Chamomile, Rooibos in Peppermint, pa so narejeni iz rastlin ki niso v sorodu z Camellia sinensis, in so naravno popolnoma brez kofeina.

Ni komentarjev:

Objavite komentar