sreda, 28. januar 2009

Zeleni čaj


Za milijone ljudi, ki trpijo zaradi visokega holesterola, je zeleni čaj prava odrešitev. Holesterol, trigliceridi, proteini apoB v LDLs, so besede, ki se jih moderni človek boji. Enaindvajseto stoletje naj bi bilo stoletje medicinskih čudežev, zeleni čaj pa bi bil lahko eno od starih/novih odkritij medicine. To bo desetletje zelenega čaja in njegovega boja proti holesterolu.

Dobra novica je, da zeleni čaj ne pomaga samo proti holesterolu, ampak tudi proti raku. Veliko študij je pokazalo prisotnost antioksidantov v čaju. V publikaciji Nacionalnega Inštituta za raziskavo raka (National Cancer Institute) je bila objavljena epidemiološka študija, ki je pokazala, da pitje čaja zmanjša možnost raka na sapniku za 60%. Druga raziskava na univerzi Purdue je pokazala, da določene komponente zelenega čaja zavirajo razvoj rakavih celic. V še eni študiji narejeni na univerzi v Kansasu, so dokazali, da moški na Japonskem obolevajo za rakom precej manj kot v Evropi in Ameriki, kljub temu da jih je kar 57% kadilcev. Razlog pripisujejo prav pitju čaja.

Še ena dobra novica! Zeleni čaj pomaga tudi pri visokem krvnem tlaku. Pitje petih skodelic zelenega čaja na dan dokazano znižuje krvni pritisk.

Kitajci že več kot štiri tisoč let poznajo prednosti zelenega čaja. Uporabljajo pa ga za zdravljenje skoraj vsega-od glavobola do depresije.

Pitje zelenega čaja pomaga tudi pri zdravljenju artritisa, kardiovaskularnih bolezni, infekcij in poslabšane imunske funkcije.

Zeleni čaj je bogat s kateini, posebno z EGCG (epigallocatechin gallate). EGCG je sestavina čaja, ki pomaga preprečevati raka. EGCG prav tako zavira slabe učinke kajenja in diete polne maščob.

Zeleni čaj vam pomaga pri izgubi teže. Ameriška revija »Journal of Clinical Nutrition« je objavila poročilo, ki ugotavlja da moški, ki pijejo zeleni čaj kurijo kalorije precej hitreje kot tisti, ki ga ne pijejo.

Škoda, da te navade nismo prevzeli od Kitajcev že veliko prej, saj bi močno dvignila kakovost življenja v Sloveniji.

Se sprašujete kje dobiti zeleni čaj. Odgovor je tukaj čaji v čajnici.

Ni komentarjev:

Objavite komentar