sreda, 28. januar 2009

Priprava Popolne Skodelice Čaja


Ni pomembno, kako drag je čaj, ki ga kupite, če ga pripravite na napačen način.

To je lekcija, ki se je mnogi začetniki naučijo po težji poti, torej s slabo izkušnjo. Večina ljudi, ki pravi "ne maram okusa", se je srečala z nepravilno pripravljenim čajem. To lahko povzroči nepriljubljenost čaja, ki utegne trajati celo življenje ... K sreči se temu z lahkoto izognemo s pravilno pripravo čaja.

Večina restavracij in kavarn, kjer strežejo čaj, poskuša ubrati bližnjico tako, da vržejo čajne lističe v vrelo vodo ter jih brez kakršnihkoli navodil postrežejo stranki. To bi lahko primerjali s predajo ključev ferrarija mlademu vozniku z besedami "naredi en krog po avtocesti". Ni si težko predstavljati, da so posledice za avto in lastnika lahko precej slabe.

Za pripravo dobrega čaja ne potrebujemo doktorata, prav tako pa ne moremo kar vreči pest lističev v vrelo vodo. Obstajajo preprosti načini, kako pripraviti popolno skodelico čaja. Pravzaprav obstaja skoraj toliko metod priprave, kot je samih vrst čaja.

Trik priprave čaja se skriva v treh stvareh: času, temperaturi in količini.

Uporaba prevelike količine čajnih lističev bo naredila vaš čaj grenak, vašo denarnico pa prazno. Premalo čajnih lističev pa šibak okus in občutek hrepenenja. Vendar pod količino ni mišljena samo količina čajnih lističev, ampak tako imenovano "zlato razmerje" lističev in vode. Idealno razmerje je čajna žlička lističev na skodelico vode. Nekateri nežnejši čaji pa bodo imeli boljši okus z dvema žličkama.

Idealna temperatura za pripravo čaja je odvisna od čaja samega. Uporabite vrelo vodo, ko pripravljate črn, temen oolong ali zeliščni čaj. Ti čaji so odporni in lahko prenesejo vročino. Hladnejšo vodo (70 °C) uporabimo, kadar pripravljamo nežnejše čaje, kot so zeleni, svetli oolong in beli čaji. Če boste čaje pripravljali na previsoki temperaturi, bodo postali grenkega okusa.

Pravijo, da je čas denar, vendar čas naredi večino čajev grenkih. Približno 5 minut je idealen čas za večino črnih čajev. Še malo več in vaš čaj bo imel skoraj tak okus kot kava. Temni oolong in beli čaji so po drugi strani malo bolj popustljivi. Ti čaji bodo imeli najboljši okus, če jih namakamo 7 minut, a bodo še vedno pitni, če se namakajo kakšno minuto več. Za svetle oolong in zelene čaje je priporočen čas namakanja samo 3 minute.

Poleg čajnih lističev je pomemben del priprave čajev tudi voda. Dobra voda bo naredila veliko razliko v okusu vašega čaja. Navsezadnje bodo tudi najboljši čaji imeli slab okus, če jih bomo pripravili s slabo vodo. Na srečo je v Sloveniji večina vode iz pipe še vedno precej dobre kvalitete. Če živite v predelu z vprašljivo kvaliteto vode, pa si le priskrbite filter za vodo, saj bo izboljšanje okusa očitno.

Pri pripravi čaja je zelo pomembna tudi oprema. Ko dodamo vročo vodo, se lahko čajni lističi razširijo tudi do petkrat v primerjavi z njihovo suho obliko. Za pripravo odličnega čaja je treba dati lističem nekaj prostora za ''noge''. To je eden od razlogov, zakaj čaj iz čajnih vrečk ne seže do kolen čaju v raztreseni obliki.

Zadnji nasvet pa je za marsikoga samoumeven. Za pripravo popolne skodelice čaja, naj bo izpolnjen še en pogoj: kupi najboljši čaj, ki si ga lahko privoščiš. Opazili boste veliko razliko.

Benjamin Franklin je nekoč rekel: "Na tem svetu ni nič gotovo, razen smrt in davki." Zato te predloge vzemite z zrnom soli, eksperimentirajte, saj je popolna skodelica čaja za vsakega drugačna.

Popolna skodelica obstaja ... samo narediti jo je treba.

Ni komentarjev:

Objavite komentar